מה העונש על אי נגישות במוסדות ציבוריים
בסביבה של הבית כל אחד חופשי לפעול בצורה שהכי נוחה עבורו, אבל כאשר יוצאים אל עבר המרחב הציבורי, יש חוקים מאוד ברורים שלפיהם חייב כל אזרח לפעול, אחרת הוא צפוי לקבל סוגים שונים של עונשים. התחום של הנגישות הוא כזה אשר לאחרונה מקבל הרבה יותר כותרות ועדכונים, עם הפיכת המרחבים הציבוריים ליותר כאלה שמותאמים לכל הסוגים של האנשים. בחברה שבה מעודדים יחס שוויוני, ישנה פעילות רבה שאיתה עוברים אל שטחים שבהם כולם אמורים להתנהל באופן נוח גם אם אלה אנשים עם סוגים שונים של אתגרים פיזיים.
שירותים אשר מחייבים נגישות
מוסדות ציבוריים חייבים להתאים את עצמם ולהיות נגישים באמצעות התקנת כפתורי נירוסטה לנגישות ודברים נוספים. יש כאלה שלא ממש מבינים את המשמעות של מקום ציבורי, ולכן ישנה הגדרה מאוד ברורה כדי שלא ינסו אנשים להתחמק מעשייה ויצירה של נגישות כפי שאליה הם מחויבים. כל גוף ציבורי אשר עוסק בנתינה של שירות לציבור, גם אם מדובר במקום שקיים בבעלות פרטית או ממשלתית וגם אם זה מקום למטרת רווח או לא וגם אם המקום הוא מקום קטן או מקום גדול. מדובר ברשימה מאוד ארוכה, שכוללת את כל בעלי העסקים ואת כל המקומות הממשלתיים החל משירותי הבריאות ועד לחנויות של בגדים.
רשאים לתבוע את אותם מוסדות
על מנת לעודד את בעלי המקומות הציבוריים לשם נתינת שירות שהולם את כל דרישות הנגישות המדינה אוכפת את חוקי הנגישות לפי אכיפה שאותה גם האזרחים עצמם יכולים לבצע בעצמם, וללא הזמנה של פקחים. מה ניתן לעשות כשאר מגלים כי מקום אינו מונגש כראוי? יכולים בשיא הפשטות לגשת לבית המשפט ולהגיש תביעה בגין הפרה של תקנות וחוקי הנגישות לפי אחד מן הסעיפים. תביעה כזו אינה מחייבת הוכחה של נזק על ידי התובע ומביאה אל פיצוי כספי שלו על ידי הנתבעים בעלות של 62 אלף שקלים, לפי העדכון האחרון של המחוקק. דבר זה נועד לשמש בתור מנגנון של הרתעה, ובכך לגרום לכל בעלי המוסדות הציבוריים לפנות אל חברות המציעות שירותי הנגשה כמו חברת בטיחותי לעסקים בע"מ, וכך לדאוג לנגישות מלאה של השטח אשר נמצא בבעלותם ולא להסתכן בהפסדים כספיים לא קטנים.