מהי הדרך הנכונה לשתף את הילדים בהחלטה להתגרש?
גירושים ופירוק של משפחה הם מצבים קשים וכואבים, מה גם שהילדים מוצאים עצמם מעורבים במצב הקשה שנוצר ויישאו את התוצאות בהמשך.
איך מספרים לילדים שאבא ואמא לא יגורו יותר ביחד? מתי הוא הרגע הנכון לשתף אותם בהחלטה להתגרש?
עורכת הדין אביבית מוסקוביץ, נוטריונית, מגשרת ועו"ד לענייני משפחה המתמחה בגירושים, תציע בכתבה זו עצות שימושיות כיצד לשתף את הילדים בהחלטה להתגרש.
טיפים לשיתוף הילדים בהחלטה על גירושים ע"י עו"ד לענייני משפחה
אין ספק, שלגירושי הורים ישנה השפעה מכרעת על נפשם של הילדים וכמובן גם על שגרת חייהם היומיומית.
לכן, מציעה עו"ד מוסקוביץ, לעשות את התהליך ברגישות רבה תוך תשומת לב לנתונים אלו:
– השלב שבו משתפים את הילדים – חשוב לשתף בהחלטה להתגרש רק לאחר שהתקבלה אצל ההורים החלטה סופית בנושא זה.
– שיחה משותפת ע"י שני ההורים – ונתינת מסר זהה של שניהם לילדים. לכן, מומלץ שלפני השיחה יסכמו ההורים יחד מה הם מעוניינים לומר לילדים ובאיזו דרך הכי מתאים ונכון לבשר להם על כך.
– הסבר מותאם לגילם וליכולת הבנתם של הילדים – יש להסביר לילדים בשפה פשוטה ובצורה ממוקדת וברורה מהי הסיבה לגירושים.
חשוב לומר את האמת, אך אין צורך להיכנס לפרטים שאינם מעניינם.
– המסר בשיחה: ההחלטה הינה משותפת לשני ההורים – והתקבלה רק לאחר שניסו להימנע ככל האפשר מפתרון זה. כמו כן, חשוב להבהיר להם שמרגע שהתקבלה ההחלטה היא סופית ואינה ניתנת לשינוי.
– לתת הסבר ברור ומפורט על האופן בו יתנהלו חייהם לאחר הגירושין – היכן יתגוררו, מתי יראו את כל אחד מההורים, להדגיש גם את מה שלא ישתנה בחייהם, כמו: ביה"ס והחוגים, שימור הקשר עם המשפחה המורחבת וכדו'. כל מידע שיקבלו יצמצם את אלמנט אי הוודאות המעורר חרדה וחוסר ביטחון ויגביר את יכולתם להסתגל למצב החדש.
– הבעת אמפטיה לרגשות הילדים – כל תגובה רגשית שתתעורר מצד הילדים חייבת לזכות באמפטיה ובתשומת לב. מגע גופני של חיבוק, ליטוף וכמובן שמירה מתמדת על קשר איתם כל מהלך השיחה יכולים לעזור מאד מבחינה רגשית.
– להבהיר לילדים מעל כל צל של ספק שאהבתם של ההורים אליהם לא תשתנה ותמיד יהיו לצידם יתמכו בהם וידאגו להם.
– אם עולה רגש של אשמה מצד הילדים ("זה בטח בגללי") – חשוב להסביר כי ההחלטה היא רק בין ההורים לבין עצמם ואינה קשורה כלל להתנהלות הילדים.
– לתת מקום לתגובות הילדים – למחשבותיהם ולרגשותיהם כלפי הנושא. לעודד אותם לבטא את כל מה שאשר לבם בחופשיות ושכל מה שיאמרו יתקבל בהבנה ובאהבה.
תפקיד של עו"ד לענייני משפחה בתמיכה ויעוץ לגבי גירושים במשפחות עם ילדים
זוג הנמצא במצב של סכסוך מתקשה לשלב את המאבק ביניהם יחד עם טובת הילדים, למרות שזו נמצאת בראש מעייניהם. מצבם הרגשי מקשה על ניהול תקשורת ישירה ואפקטיבית.
עו"ד לענייני משפחה יכול לעזור לזוג בגישור ביניהם, לתווך בתקשורת הבעייתית ולעזור להם לדון בכל ההיבטים המשפטיים של הסדרי ראייה, משמורת, מזונות וכדו'. כך ניתן למזער עד כמה שאפשר את הפגיעה בילדים.
מכאן, שהתחום של דיני המשפחה כולל גם את התחום הפסיכולוגי בנוסף לתחומים המשפטיים. עו"ד משפחה זקוק לרגישות רבה וליכולת להכיל את רגשות לקוחותיו ולדעת להקשיב להם בצורה אמפטית ומקצועית גם יחד.