חוק הקלטת השיחות בישראל: כל המידע הדרוש

חוק הקלטת השיחות בישראל

כיום, כמעט בכל טלפון נייד קיימת פונקציה להקלטת שיחה, בעוד שמערכות תיעוד וניטור, מכשירי הקלטה נסתרים ושאר אביזרים – יכולים להקליט שיחות בקלות ולתעד כל צליל, תנועה ושיחה. אבל מתי אפשר להקליט שיחה? מתי לא כדאי לעשות זאת? ומה אומר החוק לגבי העניין? כל המידע בהמשך.

שיחות מוקלטות

הקלטת שיחות הפכה לעניין שבשגרה, בעוד ששיחות שהוקלטו, משמשות לעיתים כראייה בבית המשפט, בעוד שחלקן אף עושות כותרות בעיקר שמדובר בעניין פוליטי או חברתי. אבל מה צריך לדעת על חוק הקלטת השיחות הישראל?

בראשית יש להכיר את החוק אשר נוגע להאזנות סתר. על פי החוק שעוגן בשנת 1979, נקבע כי האזנה ללא ידיעה של המשתתפים בשיחה, אסורה, בעוד שהחוק מוצא את ההבדל בין הקלטת שיחות בזמן שהמקליט הינו חלק מהשיחה, לבין האזנת סתר ללא ידיעה או השתתפות בשיחה.

בכך נקבע  כי אם אדם הקליט באמצעות מכשיר הקלטה או האזנה שיחה שהוא אינו משתתף בה, הדבר נחשב עבירה על החוק ועלול לגרור עונש מאסר ואף קנס. הקלטה והאזנה לשיחה או תרחיש שהמקליט אינו משתתף בו – נחשבת 'האזנת סתר' מה שהופך את הפעולה למעשה פלילי.

החוק מגדיר 'האזנת סתר' כ "ההאזנה ללא הסכמה של אף אחד מבעלי השיחה".  לכן, במקרים של האזנת סתר, מדובר בעבירה פלילית שיכולה לגרור חמש שנות מאסר לאדם שהאזין לשיחה והקליט אותה ללא ידיעת המשתתפים.

מתי מותר להקליט?

על פי חוק ההקלטות בישראל, כל אדם המשתתף בשיחה יכול להקליט אותה, וזאת בתנאי שהוא עצמו משתתף בה. לדוגמא: מי שרוצה להקליט נציג שירות בשיחה שמתקיימת עמו, יוכל לעשות זאת. מי שירצה להקליט את השכן תוך שיחה – יוכל להקליט את השיחה וכן הלאה.

לעיתים עורכי דין ימליצו לאדם שמתחיל בהליכי תביעה להקליט את האדם או את נציגי הגוף שהוא תובע ובכך לאפשר "ראיית זהב" בבית המשפט. ראיות כאלה נחשבות מוצקות.

לכן בין אם אתם זקוקים להקלטה של לקוח שאינו משלם את חובו אל בית העסק, עד להקלטה של עובד שסרח בתפקידו, או בעת הקלטת אדם שביצע עבירה –  על פי החוק בישראל, ניתן להקליט שיחה בתנאי שאתם מהווים צד בשיחה. עם זאת, חשוב לדעת כי פרסום הקלטות בפלטפורמות שונות, נחשב עבירה על החוק אלא אם המידע שהוקלט נועד לצורך פרסום ובהסכמה של האדם שהוקלט.

הוכחת דבר מרמה בבית העסק

במידה ואתם בעלי עסק או חברה, כדאי שתדעו כי לכל גורם מותר להקליט את השיחה בין אם מדובר בשיחה שהתקיימה עם לקוח לבין אם בשיחה עם ספק או עובד. במקרים של הצורך להוכיח עבירה או מעשה מרמה, יותיר החוק על כל אחד מהצדדים לפרסם את ההקלטה בבית המשפט, כל עוד אין פגיעה בפרטיות.

חשוב לדעת כי בכל הנוגע להקלטת שיחה בין עורך דין ללקוח שלו, החוק אינו מותיר לבצע הקלטה כזאת ללא ידיעת או אישור הלקוח כמו גם שאסור ללקוח או עורך דין להקליט עורך דין אחר.

מתי אסור לחשוף הקלטות בבית המשפט?

ישנם מקרים שבעת דיון משפטי, בית המשפט יאסור לפרסם הקלטה בעיקר אם יש בתוכן אלמנטים שעלולים לחשוף את האדם המוקלט כמו: פרטים בנוגע למצב בריאותי, לסיטואציה מינית וכל מה שעלול להשפיל או לבזות את המוקלט. במקרים אלה אסור על פי החוק לפרסם את ההקלטה.

עם זאת ישנן הקלטות שניתן להציג מול רשויות החוק או בעת דיון בבית מהשפט, אך זאת לאחר הסכמת השופט או הסכמת הרשויות להציג את ההקלטה במידה ותוכנה יסייע למנוע עבירה או פשע.

לסיכום, אם אתם בעלי עסקים, בעלי חברות או אנשים פרטיים, ואתם זקוקים להוכחות לגבי עבירה, מעשה מרמה, איומים או כל דבר אחר – חשוב לדעת כי במידה ואתם חלק מהשיחה או מההתרחשות: תוכלו להקליט את המתרחש ואף להשתמש בהקלטה כראייה בבית משפט.

במידה ואינכם חלק מהתרחיש, רצוי להיזהר! שכן האזנת סתר ללא ידיעת המשתתפים בשיחה, מהווה עבירה פלילית. לכן חשוב להכיר את ההבדלים ולהתייעץ עם עורך דין מיומן שיוכל להנחות אתכם בביצוע צעדים בצורה נכונה.

כללי
המשך לעוד מאמרים שיוכלו לעזור...
מדוע בית הדין הפלילי בהאג נגד מדינת ישראל
הסיבה המשמעותית ביותר שמובילה לכך שבית הדין הפלילי בהאג נוטה לקבל החלטות אנטי ישראליות טמונה בכך...
קרא עוד »
מאי 02, 2019
עורך דין בחיפה והצפון
עורך דין הוא איש מקצוע הרלוונטי עבור מגוון רחב של צרכים. מדי יום ביומו אנשים זקוקים לשירותיו של עורך...
קרא עוד »
נוב 29, 2020
עורך דין ערעורים
ערעור, הוא בקשה לערכאה גבוהה יותר כדי לבחון את החלטת בית משפט. עורך דין לערעורים, מטפל בתיקים בערעור...
קרא עוד »
מרץ 29, 2022